Noticia

23-04-2020  Mesures urgents complementàries per a donar suport a l'economia i l'ocupació.

Un nou paquet de mesures que reforça, complementa i amplia les anteriorment adoptades i se centra en el suport a les empreses i als treballadors.

MESURES PER A REDUIR ELS COSTOS OPERATIUS DE PIMES I AUTÒNOMS

Oferir una resposta que permeta regular un procediment perquè les parts puguen arribar a un acord per a la modulació del pagament de les rendes dels lloguers de locals.

MESURES PER A REFORÇAR EL FINANÇAMENT EMPRESARIAL

Facilitar que les empreses que s'han vist afectades per la crisi sanitària actual puguen fer front de la millor forma possible als pagaments derivats de crèdits que des de diferents instruments de l'administració s'havien atorgat, s'habilita a l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), a concedir ajornaments de les quotes dels préstecs concedits en el marc dels seus programes de subvencions o ajudes reembossables, estenent així als crèdits de l'IDEA.

L'assegurança de crèdit i de caució contribueixen a la consecució de garantir la continuïtat del desenvolupament de les transaccions econòmiques i aportar seguretat a les operacions comercials, ja que serveixen, respectivament, de garantia del cobrament de les vendes o prestacions de serveis i del compliment de les obligacions legals o contractuals.

El Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19, va aprovar una línia d'avals per a cobrir el finançament atorgat per entitats de crèdit, establiments financers de crèdit, entitats de diners electrònics i entitats de pagaments a empreses i autònoms. L'objectiu fonamental d'aquesta línia d'avals, és preservar la normalitat dels fluxos de finançament i dels nivells de circulant i liquiditat, en particular de pimes i els autònoms. En concret, la línia d'avals ha de permetre que les empreses i autònoms continuen abonant els salaris dels seus empleats, puguen avançar el cobrament de les seues factures, a través de figures com el factoring, o anticipar el pagament de factures als seus proveïdors, a través de modalitats com el confirming

Per a reforçar les mesures de suport a la liquiditat i ampliar el seu abast, aquest reial decret llei,  presa tres mesures complementàries. 

1. Preveu un reforçament del reaval amb la finalitat d'augmentar la capacitat d'aval de les Societats de Garantia Recíproca,  

2. Podran beneficiar-se dels avals els pagarés incorporats al Mercat de Renda Fixa de l'Associació d'Intermediaris d'Actius Financers (AIAF) i al Mercat Alternatiu de Renda Fixa (MARF), fomentant el manteniment de les fonts de liquiditat proporcionades pels mercats de capitals i no sols a través dels canals bancaris tradicionals.  

3. Garanteix que la línia d'avals per import de fins a 100.000 milions d'euros podrà alliberar-se fins al 31 de desembre de 2020.

MESURES FISCALS

Per a permetre que el subministrament de material sanitari es realitze de manera ràpida i efectiva, s'estableix fins al 31 de juliol de 2020 un tipus impositiu de l'Impost sobre el Valor Afegit del zero per cent aplicable als lliuraments interiors, importacions i adquisicions intracomunitàries d'aquesta mena de béns els destinataris dels quals siguen entitats públiques, sense ànim de lucre i centres hospitalaris.

 

Respecte de l'Impost de societats, es permet: 

1. Per als períodes impositius iniciats a partir d'1 de gener de 2020 i amb efectes exclusius per a aquest període, que els contribuents el volum d'operacions dels quals no haja superat la quantitat de 600.000 euros exercisquen l'opció per realitzar els pagaments fraccionats, sobre la part de la base imposable del període dels 3, 9 o 11 primers mesos, mitjançant la presentació dins del termini ampliat per l'esmentat Reial decret llei 14/2020 del pagament fraccionat determinat per aplicació de la citada modalitat de base imposable. 

2. Per als contribuents que no hagen pogut exercir l'opció d'acord amb l'anterior i l'import net del qual de la xifra de negocis no siga superior a 6.000.000 d'euros es preveu que l'opció puga realitzar-se en el termini del pagament fraccionat que haja de presentar-se en els 20 primers dies del mes d'octubre de 2020, determinat, igualment, per aplicació de la citada modalitat de base imposable. Aquesta mesura no serà aplicable per als grups fiscals que apliquen el règim especial de consolidació fiscal regulat en el capítol VI del títol VII de la Llei 27/2014, de 27 de novembre, de l'Impost de societats.

Adaptar temporalment les quanties dels pagaments fraccionats i ingressos a compte dels diferents impostos (mètode d'estimació objectiva de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i l'ingrés a compte del règim simplificat de l'Impost sobre el Valor Afegit) que es determinen conformement a signes, índexs o mòduls, en veure la seua activitat alterada.

Flexibilitzar el règim de pimes i autònoms, s'elimina la vinculació obligatòria que durant tres anys s'estableix legalment per a la renúncia al mètode d'estimació objectiva de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, del règim simplificat i del règim especial de l'agricultura, ramaderia i pesca de l'Impost sobre el Valor Afegit, de manera que els contribuents puguen tornar a aplicar aquest mètode en l'exercici 2021.

S'estén fins al 30 de maig la vigència temporal de determinades mesures tributàries contingudes en els Reials decrets llei 8/2020 i 11/2020, que tenien com a límit temporal el dia 30 d'abril de 2020, o, en el seu cas, el dia 20 de maig de 2020, a fi de garantir l'adaptació d'aquestes mesures a l'evolució de la crisi els efectes de la qual pretenen mitigar. Aquesta extensió també s'aplicarà a les Administracions tributàries de les Comunitats Autònomes i Entitats Locals per la remissió efectuada per l'article 53 del Reial decret llei 11/2020

Es va aprovar la flexibilització en matèria d'ajornament de deutes tributaris, concedint durant sis mesos aquesta facilitat de pagament de tributs a pimes i autònoms, prèvia sol·licitud, però limitada a sol·licituds d'ajornament de deutes respecte de les quals, per no superar determinada quantia, estigueren exemptes de l'obligació d'aportar garantia. Facilitant-se ara la possibilitat de supeditar el pagament dels deutes tributaris a l'obtenció del finançament a què es refereix el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19, finançament caracteritzat per comptar amb l'aval de l'Estat.

Adaptar l'exercici de drets per licitadors i adjudicataris en els procediments d'alienació desenvolupats per l'Agència Estatal d'Administració Tributària a l'ampliació de terminis que afecta aquests procediments en la virtut dels quals el licitador podrà sol·licitar l'anul·lació de les seues licitacions i l'alliberament dels depòsits constituïts i, si escau, a més el preu de la rematada ingressada, sempre que, quant als adjudicataris, no s'haguera emés certificació de l'acta d'adjudicació dels béns o atorgament d'escriptura pública de venda. 

L'Impost sobre el Valor Afegit, per a facilitar l'accés als llibres, periòdics i revistes digitals es redueix al 4 per cent el tipus impositiu aplicable a aquests, alhora que s'elimina la discriminació existent en matèria de tipus impositius entre el llibre físic i el llibre electrònic.

MESURES PER A FACILITAR L'AJUST DE L'ECONOMIA I PROTEGIR L'OCUPACIÓ

En el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, es van adoptar diferents mesures en matèria de suspensió temporal de contractes i reducció de la jornada (ERTEs) amb l'objectiu d'evitar que una situació conjuntural com l'actual tinguera un impacte negatiu de caràcter estructural sobre l'ocupació.  En l'article 22 els supòsits als quals s'atribueix de manera objectiva aqueixa condició o caràcter involuntari, peremptori i obstatiu, corresponent a l'autoritat laboral constatar la concurrència dels fets descrits, el necessari vincle entre aquells i l'activitat productiva singular de l'empresa, així com la proporcionalitat entre les mesures proposades, en els seus termes personals i objectius, i el succés configurat com de força major. Es vincula a unes circumstàncies concretes de caràcter canviant que són decidides en cada cas per la llei; d'ací la seua definició,  tal com es procedeix a aclarir amb la modificació de l'article 22 recollida en el present reial decret llei, la força major podrà ser parcial. En aquest sentit, pot aquesta no estendre's a tota la plantilla, respecte d'aquelles empreses que desenvolupen activitats considerades essencials durant aquesta crisi, concorrent la causa obstativa descrita en l'article 22 en la part d'activitat o en la part de la plantilla no afectada per aquest caràcter essencial.

Reforça la protecció de les treballadores i els treballadors fixos discontinus, ampliant la cobertura regulada en el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, a aquelles persones treballadores que no hagen pogut reincorporar-se a la seua activitat en les dates previstes, com a conseqüència del COVID-19 i que, o bé disposant de períodes d'ocupació cotitzada suficient, no compleixen el requisit de situació legal de desocupació, o bé no poden accedir a la prestació per desocupació per mancar del període de cotització necessari per a accedir a aquesta prestació. 

Els treballadors i treballadores autònomes tenien de termini fins al mes de juny de 2019 per a realitzar l'opció per alguna Mútua col·laboradora amb la Seguretat Social per a la gestió de determinades prestacions de Seguretat Social. Un col·lectiu d'uns 50.000 autònoms no ho van fer i en aquests moments han de realitzar de manera massiva la sol·licitud de cessament d'activitat pel que es disposa en aquest reial decret llei que poden optar per una Mútua al temps de sol·licitar el cessament, i així garantir que la nova entitat els puga reconéixer el dret i facilitar la seua tramitació. Igualment, podran sol·licitar la prestació de la Incapacitat Temporal a partir d'aqueix moment també en la Mútua per la qual opten.

Fons d'Educació i Promoció de les Cooperatives, que exerceix un paper clau en la formació i educació dels socis, en la difusió de cooperativisme, puga destinar-se a qualsevol activitat que contribuïsca a frenar o pal·liar els efectes de la crisi sanitària derivada del COVID-19, mitjançant accions pròpies, donacions a altres entitats públiques o privades o dotació de liquiditat a la cooperativa per a garantir la continuïtat del seu funcionament.

Amb l'objectiu de donar suport a les iniciatives empresarials articulades a través d'una societat laboral es flexibilitzen de manera temporal i extraordinària alguns dels requisits que permeten a les societats anònimes o de responsabilitat limitada la qualificació de societat laboral.

Garantir la protecció de les persones treballadores i continuar atenent les necessitats de conciliació de la vida laboral i familiar en el context de la crisi del COVID-19, es prorroga dos mesos el caràcter preferent del treball a distància, així com el dret d'adaptació de l'horari i reducció de la jornada.

Facilita l'accés a les garanties socials dels xicotets agricultors, que davant la possibilitat de reduir dràsticament la seua producció i, per tant, les seues rendes agràries farien inviable la seua permanència en el sistema especial tal com està actualment configurat ja que no compliria amb aquests requisits

A fi d'evitar retards en els ingressos previstos dels parcs científics i tecnològics, fent impossible el compliment de les obligacions de reembossament derivades dels préstecs que els van ser concedits les convocatòries d'ajudes atorgades per l'Administració General de l'Estat, la qual cosa incideix sobre la seua viabilitat a curt i a llarg termini, es contemplen mesures en relació amb les quotes derivades de préstecs concedits: en el curt termini s'articula un ajornament per a les quotes amb venciment 2020, de manera que el pagament d'aquestes quotes es diferisca a la mateixa data de l'any 2021. Així mateix, es preveu una actuació que possibilite el refinançament de les quotes degudes amb venciment anterior a 2020, de tal forma que el deute es distribuïsca entre les anualitats futures d'aquests préstecs, sense sobrepassar el termini màxim d'amortització del préstec originari

MESURES DE PROTECCIÓ Als CIUTADANS

Se'ls atribueix la consideració de situació legal de desocupació a aquelles persones treballadores els contractes de les quals han sigut extingits durant el període de prova des del 9 de març, així com a aquells que ho hagen extingit voluntàriament des de l'1 de març per tindre una oferta laboral en ferma que no ha arribat a materialitzar-se com a conseqüència del COVID-19.

Es desenvolupa la mesura relativa a l'ampliació de les contingències en les quals es poden fer efectius els drets consolidats dels plans de pensions, recollida en el Reial decret llei 11/2020, de 31 de març

La formalització d'instruments públics en els quals es reflectisca la moratòria, tant legal, com aquella que les parts pogueren acordar, està subjecte al règim aranzelari previst en l'article 16 ter del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, que consisteix, bàsicament en la incorporació d'una bonificació del 50% en els termes establits en aquest precepte. Aquesta reducció s'aplica tant a l'atorgament de l'escriptura pública, com a la seua inscripció registral. S'ha considerat adequat que aquest mateix benefici siga estés a les formalitzacions d'instruments públics en l'àmbit dels contractes de finançament no hipotecari

S'estableix l'atorgament unilateral pel creditor dels instruments notarials en què es formalitza l'ampliació de termini derivada de la moratòria legal dels préstecs o crèdits garantits amb hipoteca, o mitjançant un altre dret inscriptible diferent, i es justifica que el que es documenta és el reconeixement unilateral del creditor d'una obligació establida ex lege.

En relació amb el dret de resolució de determinats contractes sense penalització per part dels consumidors i usuaris, és necessari aclarir la redacció, s'estableix que el «dies a quo» del dret a resoldre el contracte és aquell en què resulta impossible la seua execució i el «dies ad quem» als 14 dies d'aquell. En aquest sentit, s'estableix que el termini de 60 dies per a entendre que no s'ha arribat a un acord entre les parts començarà a computar en el moment en què el consumidor o usuari sol·licita la resolució del contracte, perquè és en aqueix moment quan l'empresari té coneixement oficial del fet.

La concessió de préstecs avalats al 100% per l'Estat i sense cost per al beneficiari de despeses ni interessos a famílies que, com a conseqüència de la pandèmia, es troben en dificultats per a fer front a la renda dels seus lloguers d'habitatge habitual, per un import total de fins a 1.200 milions de €

S'aprova l'extensió per a l'any 2020 d'una reducció en la cotització durant la situació d'inactivitat en el Sistema Especial per a Treballadors per compte d'altri Agraris, establit en el Règim General de la Seguretat Social, per a aquells treballadors que hagueren realitzat un màxim de 55 jornades reals cotitzades l'any 2019.

S'adopten una sèrie de mesures per a traspassar a les mútues col·laboradores amb la Seguretat Social la gestió de la prestació extraordinària de cessament d'activitat contemplada en l'article 17 del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19, d'aquells autònoms que no hagueren exercitat l'opció prevista en l'article 83.1.b) del text refós de la Llei General de la Seguretat Social, aprovat per Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, dins del termini establit per la disposició transitòria primera del Reial decret llei 28/2018, de 28 de desembre, per a la revaloració de les pensions públiques i altres mesures urgents en matèria social, laboral i d'ocupació

La pandèmia ha paralitzat tota l'activitat esportiva professional i no professional, reduint les vies de finançament de les federacions esportives, campionats i esportistes exclusivament a les subvencions estatals.  Per a contribuir a finançar i dotar d'estabilitat a l'esport federat, olímpic i paralímpic en l'avantsala d'uns Jocs Olímpics, així com a la internacionalització de l'esport espanyol a través de la contribució solidària dels drets audiovisuals generats pel futbol, es modifica el Reial decret llei 5/2015, de 30 d'abril, de mesures urgents en relació amb la comercialització dels drets d'explotació de continguts audiovisuals de les competicions de futbol professional, facilitant la transferència de recursos privats generats pel futbol cap a polítiques públiques.

Es modifica la lletra d) de l'apartat 4 de l'article 159 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic quan regula l'acte d'obertura dels sobres o arxius electrònics dels licitadors que continguen l'oferta avaluable a través de criteris quantificables mitjançant la mera aplicació de fórmules, dins del procediment obert simplificat, eliminant l'exigència que l'obertura dels sobres tinga lloc en tot cas mitjançant acte públic. La reforma del precepte s'encamina a permetre que l'obertura de l'oferta econòmica, tal com es preveu en l'article 157.4 LCSP per als procediments oberts, del qual el procediment obert simplificat no deixa de ser una especialitat, siga realitzada en acte públic, excepte quan es preveja que en la licitació puguen emprar-se mitjans electrònics.

Boe.

Tornar